Chezbailer

Tort kalafiorowo ziemniaczany i nalewka cytrynowa

Tort kalafiorowo ziemniaczany i nalewka cytrynowa

Tort kalafiorowo ziemniaczany i nalewka cytrynowa
Lipiec 29
17:34 2014

Tort kalafiorowo-ziemniaczany i nalewka cytrynowa. Specjały kuchni włoskiej!

Jeśli po obiedzie z dnia powszedniego pozostało nam dużo ugotowanych ziemniaków i nie wiemy co z nimi zrobić, można przeznaczyć je na efektowną i bardzo smaczną zapiekankę w formie tortu. Wystarczy dokupić i ugotować kalafior. Danie to przygotowuje się niezwykle szybko.

Składniki na tort kalafiorowo – ziemniaczany:

1 miska ugotowanych ziemniaków

1 miska ugotowanego kalafioru

ser parmezan

sól

oliwa z oliwek

bułka tarta

2 jajka

3 ząbki czosnku

papryka ostra

masło

Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy tam czosnek, zalewamy oliwą z oliwek i przyprószamy papryką. Następnie będziemy podsmażać kalafior razem z ziemniakami. Trzeba dodatkowo rozgniatać je widelcem, aby nabrały wyglądu papki o gładkiej konsystencji. Trzeba tą masę także doprawić odpowiednio solą. Po usmażeniu czekamy na wystygnięcie masy. Po wystygnięciu wbijamy 2 jajka wymieszane z parmezanem i to wszystko ponownie mieszamy, soląc jeszcze do smaku. Jeżeli nie mamy pod ręką parmezanu, można zastąpić go każdym innym serem żółtym. Pora nasmarować foremkę tortową. Robimy to za pomocą masła, po czym posypujemy wnętrze formy delikatną warstwą bułki tartej. Masę na tort rozprowadzamy równo po całej formie. Gdy już cała masa zostanie rozprowadzona po formie, należy posypać ją z wierzchu grubą warstwą bułki tartej i rozprowadzić po niej masło w drobnych kosteczkach. Nie trzeba robić tego szczegółowo, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury i tak rozpuści się ono, zalewając równomiernie cały wierzch tortu. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Temperatura odpowiednia to 180 stopni. Na ostatnie 5 minut pieczenia warto pozostawić jedynie włączony sam grill od góry. Dzięki temu pojawi się chrupiąca, pomarańczowa skórka. Tort po wyjęciu z piekarnika jest przepyszny. Najlepiej smakuje na gorąco, ale można go także jeść na zimno. Wewnątrz ma delikatny, turkusowy kolor. Do takiego dania przydałoby się także coś wykwintnego do picia. Polecamy nalewkę Limoncello, którą można także przygotować w warunkach domowych.

Nalewka cytrynowa Limpncello – składniki

 8 cytryn

1 litr wody

1 litr spirytusu

1 kg cukru

Cytryny obieramy ze skórek i z białych warstw owoców. Te skórki zalewamy litrem spirytusu. Przyda nam się w tym celu pojemny dzban. Tak zalane skórki należy schować w ciemne miejsce na 30 dni. Po miesiącu zaczynamy dalszy etap przygotowania nalewki cytrynowej. Kilogram cukru zalewamy litrem wody. Należy to wszystko ugotować, do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści. Teraz możemy odcedzić skórki od spirytusu. Gdy mamy już samą bazę spirytusową po odcedzeniu, zalewamy ją ugotowanym syropem z wody i cukru. Nalewka cytrynowa w takiej postaci musi przeczekać jeszcze jeden miesiąc pod przykryciem w ciemnym miejscu. Dla większej wygody można ją także rozlać od razu do butelek i umieścić w ciemnej szafce. Nalewka cytrynowa Limoncello najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Na godzinę przed podaniem proponujemy przechowywać ją w zamrażalniku. Można także w ramach przygotowywania cytryny zastąpić grapefruitami, pomarańczami lub innymi owocami cytrusowymi.

Podwieczorek złożony z tortu kalafiorowo – ziemniaczanego oraz nalewki cytrynowej to prawdziwa uczta dla podniebienia!

About Author

redakcja

redakcja

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

CATEGORIES

Komentarze

Co uważacie o zachodniej modzie na jedzenie? Wygląda apetycznie ale czy surowa ryba może być [...]

Witam serdecznie. Zdecydowanie każdy mężczyzna potrzebuje dużej ilości kalorii aby efektywnie móc pracować, dieta musi [...]

Posiłki w pracy powinny być takie , żeby nas pobudzić do pracy . Żeby były [...]

o tak :) American dream serwuje na prawdę rewelacyjne mięsko do ich burgerów. Zawsze wracając [...]