Chezbailer

Praktyczne przepisy na sałatki owocowe

Praktyczne przepisy na sałatki owocowe

Praktyczne przepisy na sałatki owocowe
Lipiec 29
17:25 2014

Lato to czas sezonowych owoców. Straganowe stoły uginają się pod ich ciężarem. Na początku ceny owoców są dość wysokie, z upływem kilku tygodni zaczynają stopniowo się obniżać. Dlatego warto korzystać z ich dobrodziejstw, dopóki jeszcze w tak dużej ilości są dostępne. Owoce to nieograniczona baza witamin dla naszego organizmu, doskonały środek zastępczy dla słodyczy, bogate źródło błonnika oraz kwasów owocowych potrzebnych do prawidłowej przemiany materii. Owoce najprzyjemniej spożywa się od razu po zakupie, w świeżej postaci. Pamiętajmy, aby zawsze myć owoce bieżącą wodą tuż po przyniesieniu z zakupów do domu. Później przygotować można z nich wszelkiego rodzaju sałatki owocowe, dżemy, przetwory lub zalać galaretką. Nam do gustu szczególnie przypadły w postaci sycących sałatek owocowych. Takie sałatki owocowe są bardzo proste w wykonaniu, dostarczają wielu witamin i mogą być podawane zarówno ze świeżym pieczywem jak i bez.

Do zrobienia klasycznej sałatki owocowej potrzebować będziemy:

1 pokaźnej kiści winogron

3 dużych jabłek

3 banany

2 kiwi

2 pomarańcze

3 nektarynki

3 łyżki jogurtu naturalnego

Niemal wszystkie sałatki owocowe przygotowuje się podobnie – owoce należy pokroić w dość spore kawałki. Nie muszą być małe, ponieważ pod wpływem zimna w lodówce będą wydzielały sok, co w przypadku drobnych kawałków rzutowałoby na niezbyt estetyczny wygląd. Po pokrojeniu owoców i wymieszaniu proponujemy jeszcze dodać 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego. Może być jogurt grecki, którego konsystencja do sałatek owocowych jest idealna. Dla zwolenników eksperymentów kuchennych mamy jeszcze jedną propozycję sałatkową. Jest to sałatka owocowa na bazie truskawek i pomidorów z dodatkiem słonych przypraw i pieprzu. Dla wielu z Was pomysł może okazać się nieco szokujący, ale zapewniamy, że otrzymany smak wart jest takiego poszukiwania.

Do sałatki potrzebujemy:

 0,5 kg truskawek

3 duże, czerwone pomidory

pieprz ziołowy

sól

oregano

sok z cytryny

1 torebkę ryżu

Ryż gotujemy przez 20 minut we wrzącej i lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu należy go ostudzić. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w ćwiartki. Pomidory należy pokroić w kostkę. Całość mieszamy wraz z ryżem. Następnie przyprawiamy pieprzem oraz oregano, dosalamy do smaku. Niektórzy decydują się jeszcze dodać bazylię. Sałatka ta jest niezwykle aromatyczna, a także sycąca. Można ją podawać z pieczywem dietetycznym albo sucharkami. Doskonale prezentować się będzie na letnim stole przeznaczonym dla gości. Do sałatki polecamy także dobre wytrawne wino. Podniesie ono jakość jej smaku.

About Author

redakcja

redakcja

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

CATEGORIES

Komentarze

Co uważacie o zachodniej modzie na jedzenie? Wygląda apetycznie ale czy surowa ryba może być [...]

Witam serdecznie. Zdecydowanie każdy mężczyzna potrzebuje dużej ilości kalorii aby efektywnie móc pracować, dieta musi [...]

Posiłki w pracy powinny być takie , żeby nas pobudzić do pracy . Żeby były [...]

o tak :) American dream serwuje na prawdę rewelacyjne mięsko do ich burgerów. Zawsze wracając [...]